Baby’s hebben vanaf hun geboorte een heel sterke behoefte aan nabijheid en huidcontact. De tastzin van de huid is buitengewoon gevoelig.

Aanraken is dus een basisbehoefte. De ervaring van de aanraking is één van de belangrijkste voorwaarden voor het ontwikkelen van vertrouwen en zelfbewustzijn. Daarnaast zorgt het ervoor dat de baby leert om zich in zichzelf én in de wereld geborgen te voelen.

Babymassage met yoga is een bijzondere manier om aan deze essentiële behoefte van je baby te voldoen. Het biedt jouw baby geborgenheid, veiligheid en zekerheid. Dit maakt de overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld gemakkelijker.

 

Voor de massage laat ik me inspireren door de Shantalamethode.

De Shantala babymassage komt oorspronkelijk uit India. Deze methode werd door de Franse arts Leboyer in het westen geïntroduceerd. In de jaren ’70 ontmoette hij in de sloppenwijken in Calcutta Shantala, die haar baby aan het masseren was. Een dagelijks ritueel, dat van moeder op dochter wordt doorgegeven.

Bij Shantala babymassage spreken we over ‘voelend aanraken’. Het is een ritmische ontspanningsmassage, die op een respectvolle en liefdevolle manier wordt gegeven, waarbij de baby zelf aangeeft wat hij/zij nodig heeft.

De Shantala babymassage eindigt met enkele yoga oefeningen. Yoga staat voor het in balans brengen van lichaam en geest, gevoel en verstand.

 

Aangezien er nog veel meer yoga oefeningen bestaan, geef ik daar graag ook extra aandacht aan. De yoga oefeningen zijn een speelse en gezonde bewegingsvorm, die vaak door de oudere baby’s (vanaf 3 maanden) héél erg gewaardeerd worden.

De combinatie van beide – aanraken en bewegen – zorgt ervoor dat de baby extra gestimuleerd wordt om op zijn eigen tempo te ontwikkelen tot een evenwichtig persoon.

 

Babymassage en yoga zijn geen ingewikkelde technieken. Iedere ouder kan dit aanleren. Tijdens de aanleerfase vormt de techniek je houvast. Door regelmatig een moment in te plannen en de babymassage met yoga uit te voeren, zal je meer ervaring krijgen en zal je zelfvertrouwen groeien.

Zo zal je vanuit je intuïtie en met creativiteit fijne koestermomenten beleven met je baby.